Eelt

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op wisselende druk, waarbij de bovenste laag verhardt. Deze verharding van de huid staat bekend als eelt. Eelt ontstaat door druk en biedt bescherming; dit wordt fysiologisch eelt genoemd. Wanneer de toegenomen eeltlaag klachten veroorzaakt, spreken we van pathologisch eelt.

Locaties van eeltvorming kunnen zijn:

– Hyperkeratosis subungualis: eeltvorming onder de nagel door overdruk, vaak gezien in combinatie met een schimmelnagel.
– Eeltkloven: diepe groeven tussen eeltlagen, meestal rond de hiel. De eeltrand kan uitdrogen en scheuren, wat leidt tot kloven.
– Eelt kan overal op de voet ontstaan waar druk wordt uitgeoefend, vooral op plaatsen waar bot en huid dicht op elkaar zitten, zoals tussen de tenen of op de teengewrichten bij bijvoorbeeld een klauwstand.

Behandeling:
Medisch pedicure Pondes verwijdert eelt om het ontstaan van kloven, likdoorns of een onderliggende ulcus (slecht genezende wond) te voorkomen. De betreffende locatie kan eventueel drukvrij worden gemaakt met vilttechniek. De behandeling is volledig pijnvrij dankzij het gebruik van verfijnde apparatuur. Een behandeling van kloven wordt extra ondersteund met een tijdelijk zalfgaasverband. De oorzaak van de eeltvorming wordt met de cliënt besproken.