Likdoorn ('Eksteroog')

Wat is een likdoorn?
Een likdoorn ontstaat door sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. De drukbelasting is verhoogd, en wel zodanig dat de overmatige eeltvorming naar binnen groeit in de vorm van een hoornpit. De likdoorn vormt zich vooral op plaatsen waar weinig onderhuids vetweefsel zit en daar waar vrijwel direct contact tussen bot en huid is.
De likdoorn drukt dwars door de lederhuid heen. Hoe dichter de pit naar het beenvlies wordt geduwd hoe meer pijn. Hier bevinden zich bloedvaatjes maar ook de zenuwen. Er zijn verschillende likdoorns: verheven-, platte-, weke-, zaadlikdoorn, vasculaire -en neurovasculaire likdoorns. Ze komen op verschillende plaatsen voor: in de nagelwal, onder de voetzool, onder de nagel, op en tussen tenen. Het gevaar van het behandelen met likdoornpleisters is dat, doordat de likdoornpleister niet goed  blijft zitten, er gezonde huid beschadigd raakt.

Behandeling
Medisch pedicure Pondes verwijdert de likdoorn met behulp van een speciale  trepaanfrees. Dit is een pijnloze methode die zeer verfijnd is zodat de behandeling veilig kan verlopen. De locatie wordt drukvrij afgeplakt voor een snel herstel. De oorzaak van het ontstaan van de likdoorn wordt  bekeken. Zo kan worden voorkomen dat de likdoorn opnieuw ontstaat. Eventueel worden er aanpassingen gemaakt via orthesiologie: het maken van b.v. siliconen teenspreider op maat.